Najnovšie poklady

Žena medzi kráľmi


2,80 €

toto ma zaujíma

Historický román z 3. storočia pred n.l.. Autor čerpá dej zo starovekej Sparty, z obce, ktorá mala na tie časy pozoruhodné spoločenské zriadenie. Všetci bezúhonní občania starší ako tridsať rokov mali právo zúčastňovať sa na sneme, ktorý sa nazýval appela a schádzal sa raz mesačne.

Ján Lenčo čerpá dej tohto románu zo starovekej Sparty, z obce, ktorá mala na tie časy pozoruhodné spoločenské zriadenie. Všetci bezúhonní občania starší ako tridsať rokov mali právo zúčastňovať sa na sneme, ktorý sa nazýval appela a schádzal sa raz mesačne. Uznášal sa iba o návrhoch rady, právo iniciatívy nemal. Rada mohla uznesenie snemu zrušiť. Tú tvorilo dvadsaťosem "starcov", zvolených snemom doživotne, a dvaja králi nastupujúci dedične z dvoch rodov, Eurypontovcov a Agiovcov. Moc kráľov a gerontov bola obmedzená piatimi eformi volenými na rok. Eforát sa postupne stal hlavnou oporou konzervatívnych síl v Sparte.

Dej románu sa odohráva v treťom storočí pred našim letopočtom v období hlbokej hospodárskej, politickej a morálnej krízy v Sparte. Stvárňuje skutočné udalosti a okrem niekoľkých epizódnych postáv sú všetci hrdinovia autentickí.

Rok vydania 1985
Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ
Jazyk slovenský
Väzba pevná
Počet strán 480
Prebal áno
Stav pečiatky a vpis v úvode
Umiestnenie 8/1
Path: > > Žena medzi kráľmi

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: