Najnovšie poklady

Dokonalá sloboda

5,50 €

toto ma zaujíma

Prekrásna kniha o živote Hermana z Altshausenu, benediktínskom mníchovi, učencovi, matematikovi, astronómovi, básnikovi, hudobníkovi, univerzálnom géniovi, považovanom za „zázrak storočia“. Preslávil sa ako hudobný skladateľ; zložil hymny Salve Regina a Alma Redemptoris Mater, dve zo štyroch mariánskych antifón a najkrajších oslavných piesní na Pannu Máriu.

Herman sa narodil v roku 1054 v rodine grófa Wolfrada II. z Alsthausenu a jeho manželky Hiltrúdy. Celý život strávil pripútaný na invalidné kreslo, stále odkázaný na samaritánsku starostlivosť svojich spolubratov. Mal iba sedem rokov, keď ho - ochrnutého, pokriveného a skoro bez schopnosti hovoriť- jeho rodičia zverili do starostlivej opatery kláštorného internátu, ktorý viedol vzdelaný opát Berno v opátstve na ostrove Reichenau na Bodamskom jazere. Keď mal dvadsať rokov, zložil rehoľné sľuby a stal sa benediktínskym mníchom. Napriek svojmu hendikepu sa stal jedným z najvýznačnejších učencov svojej doby, v ktorom sa snúbila vedecká zdatnosť s umelecky nadanou dušou. Ako stredoveký historik napísal podrobnú kroniku Chronicon od Kristovho narodenia až po rok 1054. Je autorom niekoľkých prác z oblasti geometrie, aritmetiky, mechaniky a astronómie. Zaviedol rozdelenie hodiny na minúty a spolupôsobil na preklade matematických a astronomických spisov z arabčiny. Ovládal niekoľko jazykov vrátane arabčiny, gréčtiny a latinčiny.

Hermanova priateľská osobnosť, vysoký stupeň rehoľných čností, železná vôľa, zmysel pre humor a vysoká vzdelanosť priťahovali veľké množstvo študentov, z ktorých sa neskôr mnohí stali významnými učencami svojej doby. Už za svojho života bol považovaný za svätého, i keď oficiálne nebol vyhlásený ani za blahoslaveného, ani za svätého. No príklad jeho života doteraz priťahuje všetkých, ktorí to so svätosťou myslia vážne.

Rok vydania 2016
Vydavateľstvo Spolok sv. Vojtecha
Jazyk slovenský
Väzba mäkká
Počet strán 301
Prebal nie
Stav Úplne nová, nepoužívaná
Umiestnenie 12/3
Path: > > Dokonalá sloboda

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: