Najnovšie poklady

Kratochvíľne príbehy kráľa Mateja

Príbehy uhorského kráľa Mateja pre čitateľov od 12 rokov. Na stránkach tejto knižky má čitateľ možnosť nahliadnuť do bohatej ľudovej tradície, ako sa rozvinula u mnohých národov bývalého Uhorska. Miestami ju dopĺňajú a dokresľujú príbehy pôvodu humanistického, ktoré však takisto mali korene v ústnej tradícii, tradícii miest, meštianskych vrstiev obyvateľstva.

Viac detailov

2,50 €

toto ma zaujíma

Tieto výtvory ľudovej predstavivosti, plody ľudovej poézie si čitateľ môže porovnať s historickou pravdou. Na tomto porovnávaní stavia aj táto knižka. Konfrontuje historickú pravdu a ľudovú tvorbu, ktoré sa nevylučujú, lež dopĺňajú.

Kniha obsahuje 53 príbehov, povestí, rozprávok, anekdot či piesní o kráľovi Matejovi Korvínovi, prevažne z Maďarska, Chorvátska, Slovinska, Ukrajiny a historické komentáre autora. Ako píše autor, kráľa Mateja ukazujú ako prešibaného človeka, ktorý obľubuje duchaplnosť prostých ľudí, dohliada nad úradníkmi a berie na zodpovednosť utláčateľov.

Ukážka:
Jeden opát sa kráľovi Matejovi ponosoval, že nemá chuť do jedla, lebo ho trápi žalúdok.
- Ja vám pomôžem, ak chcete, - riekol mu kráľ Matej, - uzdravím vás.
Opát súhlasil. Kráľ Matej ho zaviedol k okopávačom. Dal mu káru a motyku a prikázal mu, aby kopal s ostatnými, že preňho príde, až sa mu vráti chuť do jedla.
Mesiac sa oňho nestaral, potom sa za ním vybral a opýtal sa:
- Tak čo, chutí vám už?
- Chutí, chutí, len keby bolo čo jesť!
Kráľ mu vrátil úrad a opát sa už nikdy viac neponosoval, že nemá chuť do jedla.
(Maďarská ľudová anekdota)

Rok vydania 1972
Vydavateľstvo Mladé letá
Jazyk slovenský
Väzba pevná
Počet strán 135
Prebal nie
Stav Používaná, zachovalá
Umiestnenie 53/2
Path: > > > Kratochvíľne príbehy kráľa Mateja

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: