Najnovšie poklady

Trinásťroční


1,80 €

toto ma zaujíma

Moskovčanka Stela žije s matku, malým bratom a otčimom. Až v trinástich spoznáva svojho biologického otca, ktorý opustil rodinu, keď mala dva roky. Je vrtbárom, má dobrodružnú povahu a Stela s ním strávi niekoľko romantických prázdninových týždňov, spoznáva jeho priateľku a jeho nevlastného syna a snaží sa zorientovať v týchto zložitých vzťahoch i sama v sebe. Avšak si uvedomuje, že pravým otcom nie je ten, na papieri, ale muž ktorý ju do 13 rokov vychovával...

To, ako sa Stelin príbeh skončí, už musíte zistiť sami. Prezradím iba toľko, že pri čítaní tohto románu sa zabavíte, ale budete aj veľa premýšľať. Rozpad rodiny a jeho psychologický dopad na deti je aj dnes mimoriadne aktuálnou témou. Autor sa snaží čitateľovi sprostredkovať bezmocnosť detí voči bezohľadným rozhodnutiam dospelých v zmysle “o nás bez nás”. Na príklade Niny a Goru nastoľuje otázku, či vzťah bez lásky je dostatočným dôvodom na rozpad rodiny. Teda či rodičia majú právo povýšiť svoje vlastné šťastie a spokojnosť nad spokojnosť a pocit istoty vlastných detí. Na druhej strane ponúka v románe  iný príklad nefunkčnej rodiny, kde matka –  naopak – tvrdohlavo odmieta rozchod s agresívnym alkoholikom a teda opäť sama rozhoduje o tom, v akom prostredí vyrastajú jej deti, aký to na nich má dopad v súčasnosti (stres v rodine, posmech v škole) a čo si ponesú do budúcnosti. A na ďalšom príklade ukazuje, ako môže vyzerať šťastný a spokojný život slobodnej matky a adoptívnej dcéry.

Sergej Ivanovič Ivanov neponúka v románe žiadne odpovede. Nehovorí, či tí majú zostať spolu, alebo či hentí sa majú rozísť. Nikoho nesúdi, neobviňuje. Ponúka len rôzne pohľady na jednu vec a necháva tak čitateľovi dostatočne veľký priestor na vlastné úvahy.

Rok vydania 1987
Vydavateľstvo Mladé letá
Jazyk slovenský
Väzba pevná
Prebal áno
Stav Používaná, zachovalá
Umiestnenie 52/1
Path: > > > Trinásťroční

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: