Najnovšie poklady

Udalosť / Mladý muž

Novinka Udalosť / Mladý muž

6,50 €

toto ma zaujíma

V roku 1963 si dvadsaťtriročná a slobodná Annie Ernaux uvedomí, že je tehotná. Zaplavuje ju hanba: chápe, že jej tehotenstvo poznačí ju a jej rodinu ako spoločenské zlyhanie, a vie, že si to dieťa nemôže nechať.

Udalosť je príbeh, napísaný o štyridsať rokov neskôr, o traume, ktorú autorka nikdy neprekonala. Vo Francúzsku, kde boli interrupcie nezákonné, sa márne pokúšala vyvolať spontánny potrat. V strachu a zúfalstve nakoniec vyhľadala lekára a skončila na pohotovosti v nemocnici, kde takmer zomrela. Napriek tomu, že opisuje udalosti z tohto obdobia vecne, text čitateľa emocionálne zasiahne. Annie Ernaux sa vrátila k svojim zápiskom a spomienkam a rozoberá, ako sa zákazom v 60. rokoch neznížil počet prípadov, stali sa nebezpečnejšími a vytvorila sa spoločenská stigma.

 V čase, keď autorka písala Udalosť stretla o tridsať rokov mladšieho vysokoškoláka. Ich vzťah opisuje v novele Mladý muž. Prekrýva sa jej minulosť s prítomnosťou. Táto skúsenosť ju na niekoľko mesiacov zmenila a vrátila ku „škandalóznemu dievčaťu“ jej mladosti. Tento text je kľúčom k čítaniu diela Annie Ernaux – k jej vzťahu k času a písaniu.

Podľa knihy Audrey Diwan natočila rovnomenný film, ktorý získal Zlatého leva na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach.

Rok vydania 2023
Vydavateľstvo Inaque
Jazyk slovenský
Väzba pevná
Počet strán 120
Prebal nie
Stav Úplne nová, nepoužívaná
Umiestnenie 20/3

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: