Najnovšie poklady

Brodiho správa

Knihu tvorí 11 poviedok majstra magického realizmu. Kniha poviedok Brodieho správa sa od ostatných trochu odlišuje. Borges strácal zrak a svoje poviedky diktoval. Sám ich nazýva slepeckými cvičeniami. A je to už celkom iný Borges. Možno zrozumiteľnejší, jednoduchší - spomienky ho pripútavajú k realite osobného, národného a spoločenského života. Spisovateľ akoby písal preto, aby zmiernil tok času.

Viac detailov

4,50 €

toto ma zaujíma

Borges sa stal svetoznámym najmä ako autor poviedok, ale jeho poviedková tvorba úzko súvisí, dokonca niekedy takmer splýva s esejistickou. Vytvoril špecifický štýl, v ktorom spája zdanlivo zľahka načrtnutý opis životných osudov svojich protagonistov, obmedzený na niekoľko kľúčových bodov, s tými najvážnejšími filozofickými úvahami; racionalitu a iróniu s nečakanými pointami a prvkami úžasu. Zbierka jeho krátkych próz Brodiho správa je plná tajomných až hororových príbehov pripomínajúcich rozprávačské umenie z Tisíc a jednej noci.

Argentínsky prozaik, básnik a esejista Jorge Luis Borges (1899 - 1986) sa narodil v Buenos Aires a pochádzal zo starej kreolskej rodiny, po matke bol anglického pôvodu. Prvú svetovú vojnu prežil v Európe, potom žil striedavo vo Švajčiarsku, Španielsku a neskôr vo Francúzsku. Pracoval ako šéfredaktor literárnych časopisov a v argentínskej metropole pôsobil v Národnej knižnici. Nevyliečiteľná očná choroba ho v neskorom veku postihla úplnou slepotou.

Patrí k najvýznamnejším predstaviteľom latinskoamerického magického a fantastického realizmu a k najoriginálnejším osobnostiam svetovej literatúry 20. storočia. Svojské ponímanie sveta a umelecké novátorstvo pri jeho reflektovaní tvorí základ autorovej tvorby. Za celoživotné dielo ho roku 1980 poctili Cervantesovou cenou, obdobou Nobelovej ceny v rámci španielsky písanej literatúry na obidvoch brehoch Atlantiku. Zomrel v Ženeve.

Rok vydania 2004
Vydavateľstvo Petit Press
Jazyk slovenský
Väzba pevná
Počet strán 116
Prebal áno
Stav veľmi pekný stav
Umiestnenie 16/1
Edícia Svetová knižnica SME - XX. storočie (9.)

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: