Najnovšie poklady

Stopa vede k Renému

Na dokumentárnom materiáli založená reportáž sa číta ako špionážny román. Píše sa rok 1936, nemecký tajný agento A-54 = René bol v službách československého spravodajstva. Kto to bol? Prečo vstúpil do týchto služieb ? Ako skončil?...

Viac detailov

2,90 €

toto ma zaujíma

Píše sa rok 1936. Na hraniciach československo-nemeckých netrpezlivo čaká niekoľko mužov. Tmu pretne záblesk baterky. To je signál prvého stretnutia československých zpravodajských dôstojníkov s tajomným nemeckým agentom A-54 — Reném.
V čase, keď sa Hitler dostáva v Nemecku k moci, a onedlho nato, keď sa temné mračná zaťahujú nad Československom natoľko, že z nich hrozia každú chvíľu vyšľahnúť ničiace blesky, René poskytuje vojenskej zpravodajské] službe v Československu neoceniteľné informácie. Jeho činnosť sa nekončí poslednými mierovými dňami, ktoré prežívajú európske krajiny na sklonku leta roku 1939, ale pokračuje a vrcholí aj počas pochybnej slávy Hitlerovej tretej ríše, kedy informuje zpravodajských dôstojníkov československej emigračnej vlády v Londýne a pomáha odbojovej činnosti v protektoráte.
Reného zprávy udivujú nielen britskú tajnú službu, ale aj anglických štátnikov. Na jeho zprávách rastie popularita a prestíž československej emigračnej vlády. Ani jedna emigračná vláda nemala také rýchle a dobre organizované spojenie s domovom. Zo získaných materiálov sa mohli robiť ďalekosiahle závery, ovplyvňujúce chod dejín.
Kto bol René, muž storakých mien? A čo ho priviedlo do služieb československej zpravodajskej služby? Boli to azda peniaze? Presvedčenie? Alebo túžba po dobrodružstve? Otázky hádam zodpovie strhujúca historická reportáž o jednom z najpútavejších špionážnych príbehov, ktorý sa končí smutným osudom Reného v pazúroch gestapa.
Udalosti, dosiaľ väčšinou známe iba v základných črtách, čítajú sa takmer jedným dychom, ako špionážny román, ktorý pritom vihá pravdivé svetlo na tieto málo známe historické fakty.

Rok vydania 1964
Vydavateľstvo Lidová demokracie
Jazyk český
Väzba pevná
Počet strán 133
Prebal áno
Stav podpis na 1. strane, inak veľmi pekný stav
Umiestnenie 28/3

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: