Najnovšie poklady

Leteli sokoli nad Javorinou


2,70 €

toto ma zaujíma

Historický román, ktorým chcel Jozef Horák priblížiť mládeži povstanie slovenského ľudu v rokoch 1848-1849. Myšlienky slobody rovnosti a bratstva, ktoré v mene slovenského ľudu formulovali štúrovci.

Príbeh hovorí o mladom študentovi Holubovi, ktorý putoval po dedinách a mestách, aby mohol vysvetľovať ľudu zmysel myšlienok o slobode a dôstojnosti človeka. "Jozef Horák stvárňuje proces národného prebúdzania na osude viacerých postáv. Popri Holubovi a Šulekovi venuje pozornosť aj mnohým ďalším: čáčovskému mlynárovi Paukovi a jeho synovi Maťovi, richtárom, rechtorom, mendíkom, sedliakom, remeselníkom, vojakom, gardistom, hajdúchom. Živý, plastický obraz revolučných čias dopĺňa autor rozmanitými dobovými dokumentmi - listami, úryvkami z novín, súdnymi zápismi pamäťami, atď..."

Slovenské povstanie bolo pre náš národ ťažkou skúškou. Ťažké boli aj obete, ktoré musel za svoj odboj priniesť. Mnohí zaplatili životom, mnohí slobodou. Holub a Šulek odvisli na šibenici. Im všetkým, známym i neznámym hrdinom revolúcie, vzdáva hold táto knižka.

ilustrácie D. Kállay

Rok vydania 1977
Vydavateľstvo Mladé letá
Jazyk slovenský
Väzba pevná
Počet strán 420
Prebal áno
Stav list 109 poškodený, natrhnutý prebal
Umiestnenie 48/4
Path: > > > Leteli sokoli nad Javorinou

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: